הכותב: יותם ויסקופ, מדריך ומכשיר מוסמך של מבדק MOXO לקשיי קשב. M.Ed בחינוך (התמחות בהפרעות התנהגות), מנחה הורים מוסמך, מרצה ומדריך באקדמיה בתחום הפרעת קשב, מזה כעשור ניהל את המרכז הקהילתי – חינוכי – טיפולי הגדול בארץ לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וקשיי התנהגות, מוביל את מיזם "מאירים את הדרך לאנשים עם ADHD ו/או התנהגויות סיכון".
מבדק MOXO הוא אחד מכלי העזר הטובים בעולם בתהליך הערכה של קשיי קשב. אחוז הרגישות (זיהוי הפרעת קשב) עומד על 90 אחוזים, ואחוז הסגוליות (שלילת מצב של הפרעת קשב) עומד על 86 אחוזים (Berger, l et al., 2016).
בתור מכשיר ומדריך מאבחני MOXO אני חייב להגיד שפגשתי אנשי מקצוע מעולים שמפעילים את המבדק במקצועיות, ביסודיות ולפי נהלי המבדק. למרות זאת, גם פגשתי בשטח אנשים (לצערי לא אוכל לקרוא להם מאבחנים) שממש עשו זילות מהמבדק, רואים בו רק מקור להכנסת כסף, וממש לא פועלים בהתאם לדרך הנכונה והמקצועית להפעלת המבדק. לצערי אותם אנשים שוכחים להסתכל על הנפש של אותו ילד או מבוגר שעושה את המבדק, מה שבוודאי גורם נזק רציני ביותר בתהליך הערכה של הילד.
מתוך רצון לעזור לכם, הורים יקרים, למקסם את כל מה שאפשר ממבדק זה, אני מבקש להביא בפניכם את ההמלצות המקצועיות הבאות (גזרו ושמרו):
- האם מבדק MOXO מאבחן הפרעת קשב? לא. מבדק MOXO הוא כלי עזר בתהליך הערכה של קשיי קשב. הפרעת קשב היא חלק מקשיי קשב, אלא שממצאי המבדק יכולים להעיד על קשת רחבה של קשיים מתוך קשיי קשב, ולאוו דווקא הפרעת קשב. את האבחנה המבדלת עושה מאבחן מוסמך בהתאם לנוהלי משרד הבריאות. בכל מקרה, זה שיצאו ממצאים כאלו ואחרים במבדק, זה לא אומר שמדובר דווקא בהפרעת קשב.
- מהי תצפית במבדק MOXO והאם היא חובה? מבדק MOXO ללא ביצוע תצפית ע"י גורם שאושר ע"י MOXO הוא מבדק שלא שווה כלום ושום דבר! התצפית היא חלק בלתי נפרד מהמבדק, ומבחינתי מדובר על 50 אחוזים מהמבדק. במילים אחרות, מבדק MOXO ללא תצפית זה חצי עבודה ואין מה לעשות עם המבדק הזה. מאבחן שהוכשר ב- MOXO יודע שחובה לבצע תצפית והוא גם לומד איך לעשות אותה. את תיאור התצפית יש להכניס לתוך דו"ח MOXO עצמו בחלק שכתוב "תצפית". דו"ח בלי ממצאי תצפית הוא דו"ח לא תקין ועל כן יש לפנות לגוף שביצע את המבדק ולדרוש לבצעו שוב, הפעם עם תצפית כנדרש בנוהלי MOXO. למה התצפית קריטית? חשוב לדעת איך הנבחן הגיב לאורך המבדק. התגובות שלו ישלימו את ממצאי טבלת ההשוואה וגרף הביצוע.
- האם מבדק MOXO מתאים רק לתהליך הערכה רפואי? לא. מבדק MOXO הוא כלי עזר שיכול לשמש את הרופא המאבחן, אבל לא רק. מבדק MOXO הוא כלי עזר מעולה כחלק מאבחון דידקטי, פסיכו-דידקטי ובכלל בניית תוכניות התערבות מקיפות ומקצועיות עבור ילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וקשיי התנהגות.
- האם חייבים לעשות מבדק MOXO עם טיפול תרופתי? לא. אם אתם שומעים מכונים שאומרים לכם "חובה לעשות מבדק MOXO בלי ועם טיפול תרופתי" אז זה ממש לא נכון. אפשר גם לעשות מבדק ללא טיפול תרופתי והוא תקף לכל דבר ועניין. מי שקובע אם לעשות את המבדק עם טיפול תרופתי הוא הרופא בלבד שגם צריך לתת את המרשם לתרופה, ועדיף שגם יכתוב את בקשתו לביצוע מבדק MOXO עם טיפול תרופתי. בכל מקרה, האמירה ש"המבדק לא בתוקף ללא ביצוע עם טיפול תרופתי" הוא ממש לא נכון.
- מי מוסמך להעביר מבדק MOXO? מאבחנים שהוכשרו ע"י חברת "נוירוטיק" (החברה שפיתחה ומפעילה את מבדק MOXO) והם נוירולוגים, פסיכיאטרים, רופאים בהתמחות להפרעת קשב, רופאים התפתחותיים, פסיכולוגים מומחים, עובדים סוציאליים, מאבחנים דידקטיים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים וקלינאי תקשורת. כל מאבחן מוסמך מקבל תעודה רשמית של חברת "נוירוטיק" ולכן כדאי לבדוק את התעודה. במידה ויש ספק, ניתן לפנות לחברה לצורך בדיקה מעמיקה (טלפון: 08-6466107).
- האם מבדק MOXO מאושר לשימוש ע"י משרד הבריאות? כן. מבדק MOXO הוא כלי העזר היחיד בתחום קשיי הקשב שאושר ע"י משרד הבריאות הישראלי.
- האם יש לקבל הפנייה של רופא לצורך ביצוע מבדק MOXO? לא. כל אדם שמעוניין לעשות את המבדק יכול לעשות אותו. יש לזכור שמבדק MOXO הוא כלי עזר בלבד בתהליך הערכה של קשיי קשב. אבחנה של קשיי קשב / הפרעת קשב יעשה ע"י פסיכיאטר או נוירולוג או פסיכולוג מומחה בלבד. יש לזכור שאם המבדק מראה "קשיי ביצוע" זה לא אומר שזו אבחנה חד משמעית, אלא יש לצרף כלים אבחוניים נוספים בהתאם לנוהלי משרד הבריאות בישראל.
- באיזה שעה עושים מבדק MOXO? מבדק MOXO עושים בין השעות 8:00 עד 12:00 שהנבדק עירני, אכל ושתה לפני, ישן טוב בלילה. אחרי שעה זו סביר שהאדם עייף ואף מוטרד מכל עיסוקי היום שלו (כמו למשל בית ספר).
- מאיזה גיל אפשר לעשות מבדק MOXO? החל מגיל 6. יודגש שמאבחן שאומר לכם "נשנה את תאריך הלידה ואז אפשר לפני גיל 6" הדבר אינו תקין וחוקי, ומדובר על מרמה. אין נתוני תיקוף לגיל 6 ומטה.
- מהו דו"ח התוצאות החדש של מבדק MOXO? כיום יש דו"ח תוצאות חדש למבדק MOXO. מדובר על דו"ח של 9-10 עמודים עם מדדים חדשים שנוספו לדו"ח (למשל: מקום הנבדק ביחס לאוכלוסייה, פענוח מקצועי של גרף הביצוע, פענוח מקצועי של המבדק ועוד…). אנשים שעשו מבדק MOXO לפני הדו"ח החדש (שהדו"ח היה שני עמודים) יכולים לפנות למאבחן ולבקש דו"ח מעודכן אותו ניתן להפיק בלחיצת כפתור. שימו לב שגם בדו"ח הישן וגם בדו"ח החדש חובה להוסיף דו"ח תצפית (ראו סעיף 2). בכל מקרה, הדו"ח החדש מאפשר הנגשה מדויקת ומקצועית הרבה יותר של MOXO וכולל פענוח מקצועי מתוך מערכת MOXO של הממצאים שעולים במבדק.
- האם מבדק MOXO נותן התאמות (הקלות לשעבר) בבית הספר? לא באופן ישיר. שימו לב שעל מנת לקבל התאמות בבית הספר יש לפעול בהתאם להנחיות משרד החינוך. יש נהלים ברורים מאוד. המבדק בפני עצמו לא נותן התאמות, אם כי אפשר להשתמש במבדק בשביל לאפשר הוראה מותאמת יותר של הילד בכיתה (דרך ההוראה שלו בכיתה). כן חשוב להוסיף שיש פסיכולוגיים שמוסמכים להמליץ על התאמות וכן משתמשים במבדק MOXO בתוך האבחון. מקרה זה הוא תקין שכן MOXO הוא חלק מכלים נוספים ומועבר בהתאם לנהלי משרד הבריאות.
- מהו מבדק MOXO בית ואיך עושים אותו? תקופת הקורונה הובילה לפיתוח חדשני של מבדק MOXO שאפשר לעשות מהבית. מאבחן MOXO שולח את המבדק לנבחן ועורך עליו תצפית באמצעות "זום". במקרה של ילד, בנוסף לתצפית של מאבחן MOXO ,ההורה צריך לעשות גם הוא תצפית על גבי דף מסודר שיקבל מהמאבחן ולשלוח את הדף למאבחן בסיום המבדק (לאחר שהמאבחן צפה גם הוא דרך זום). גם כאן, יש לבצע את המבדק בשעות 8:00 עד 12:00 במקום שקט (שלא יהיו הפרעות רקע), מחשב שמוצב על שולחן ריק מציוד, הנבדק יושב על כיסא, אינטרנט תקין, תאורה מתאימה וכמובן שהנבדק צריך להגיע עירני. בכל מקרה, אין לעשות את המבדק שהנבדק יושב / שוכב על המיטה, או ללא תצפית "זום" של המאבחן וכו'…
- האם דו"ח MOXO שלא בפורמט המבדק זה דבר תקין? יש גורמי מקצוע שמכניסים את ממצאי המבדק לתוך דו"ח האבחון שלהם. למשל: יש פסיכולוגיים ומאבחנים דידקטיים שמכניסים את ממצאי המבדק לתוך הדו"ח הכולל שלהם. זה בסדר גמור. בכל מקרה, אתם זכאים לבקש את דו"ח MOXO המקורי, ביחד עם התצפית שצריכה להיות בתוך המבדק. מדובר על לחיצת כפתור והדו"ח אצלכם.
- מהו תהליך ההכשרה למאבחן MOXO? את המבדק יכולים לעשות אנשי המקצוע כפי שמפורט בסעיף 5. לאחר שאלו שלחו תעודות ואישורים מקצועיים לחברת "נוירוטיק" הם נדרשים לחתום על מסמכים. לאחר מכן עוברים מפגש הדרכה והכשרה מצד מדריך MOXO (חלקם מקבלים את ההכשרה והדרכה אצלי) במסגרתו לומדים לעומק על המבדק, איך קוראים ומפענחים אותו, איך מציגים אותו לנבחן, איך כותבים תצפית ועוד… לאחר מכן, המאבחן צריך להעביר שני מבדקי MOXO (אחד ילדים, אחד מבוגרים) ולפענח אותו בפני אותו גורם שהדריך והכשיר אותו. במידה והמאבחן ביצע את המבדקים והפענוח בהצלחה, הוא מקבל אישור שימוש במבדק. בכל מקרה, רק אנשי מקצוע כמפורט בסעיף 5 יכולים לבצע את המבדק.
- יש לכם שאלות ואין כאן תשובות? מוזמנים לפנות אלי בדוא"ל yotamwiskop@gmail.com ואשמח מאוד לענות.
- לסיכום, מהו דו"ח MOXO תקין? מבדק שבוצע בין השעות 8:00 עד 12:00, ע"י מאבחן שאושר והוסמך ע"י חברת "נוירוטיק", שמבצע גם תצפית (ומצרף אותה לדו"ח הסיכום) ומקפיד שהמבדק יעשה בסביבה שקטה.
איך אני עובד עם מבדק MOXO?
ראשית, אני אוהב מאוד את מבדק MOXO .אני משתמש בו כבר כעשור בהצלחה רבה. לדעתי מדובר על כלי בעל יכולות אדירות לתהליך התערבות עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים עם קשיי קשב. מעבר לעובדה שיש רופאים שמפנים אלי לביצוע מבדק זה, אני לרוב משתמש במבדק זה לצורך בניית תוכניות התערבות להדרכת הורים לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב. הכלי, ביחד עם כלים נוספים, מאפשר לי לעשות "מפת דרכים טופוגרפית" ולדעת על מה ואיך לעבוד עם ההורים. כשאני מבצע את מבדק MOXO אני דורש נוכחות של אחד ההורים שיכולו לצפות גם הם בילד שעושה את המבדק, וביחד אנחנו לומדים על תפקודו של הילד. בכל מקרה, אני מפנה את ממצאי המבדק לרופא המטפל של הילד, זאת כחלק מעבודה רב מערכתית ובהתאם לנוהלי משרד הבריאות. מבדק MOXO מאפשר לי להציג להורים את מדדי הקשב כפי שעולים במבדק, מה שמאפשר להורים ולי לבנות מערך התערבות מקצועי במסגרת הדרכת ההורים.
לקריאה נוספת על מבדק MOXO
כנסו: https://bit.ly/3JpbnLu
עשיתם לילד שלכם מבדק MOXO ואתם לא יודעים לקרוא אותו?
מוזמנים לפנות אלי, ללא תשלום, למפגש שבו נדבר על פענוח המבדק ומה אפשר לקחת ממנו להמשך הדרך המקצועית שלכם עם הילד. לפרטים ותיאום ללא תשלום כנסו: https://bit.ly/3DX2Iiz
מקווה שהתוכן סייע לכם,
כאן לרשותכם בכל שאלה,
יותם
מקור למאמר תיקוף MOXO:
Berger, I. et al., (2016), Usefulness and Validity of CPT’s in the Diagnosis of ADHD Children, Vol. 32 (1), 81-93; Clinical Neuropsychology.