ליל הסדר מתקרב, וזו הזדמנות מעולה לאחל לכולנו חג פסח שמח, כשר, מגבש ומשפחתי. כיף לראות חזרה לשגרה בחגים אחרי תקופה ארוכה ולא פשוטה של קורונה.
כהרגלנו, הרשת מפוצצת בהמלצות וטיפים לליל הסדר עם הפרעת קשב, אז תרשו לי רגע לקחת את הדברים למקום אחר, ולתת לכם כמה טיפים קטנים מתוך הניסיון ארוך השנים שלי עם ילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וקשיי התנהגות.
אז ככה:
- שולחן מלא באוכל: אתם יושבים מסביב לשולחן הסדר. מתחילים לקרוא הגדה. זה לוקח זמן. גם ככה הרבה פעמים עיכוב התגובה של הילד לא משהו, ועכשיו יש גם אוכל מול הפרצוף שלו. ועכשיו הוא צריך להתאפק. אי אפשר "לטעום" אז… בעיה! לכן, כדאי לאכול משהו קטן לפני תחילת הסדר. כמו שאומרים "לסגור פינה". או כמו שכולנו יודעים… לא מתעסקים עם ילד ADHD שרעב (:
- הגדה של פסח – חלק 1: מכירים את הקטע הזה שקוראים בהגדה בהתלהבות אבל חלקנו לא מבינים בכלל מה אנחנו קוראים? ואז יש את החבר שנותן פרשנות? זוכרים את הקטע הזה שהרבה פעמים לילד עם הפרעת קשב גם ככה קשה לשבת הרבה זמן (נגיד בשיעור) וגם ככה קשה לו עם הבנה? יופי! עכשיו תעשה 1 ועוד 1. מה יצא? ההמלצה שלי היא לארגן לילד ADHD שלנו (גם אם הוא בן 16) הגדה לילדים שיש בה יוצר ציורים ופעילויות.
- הגדה של פסח – חלק 2: ואם כבר בהגדה אנחנו מתעסקים, אז בוודאי אתם מכירים את הקטע הזה שעושים סבב הקראה של ההגדה בשולחן. ואז מגיעים לילד ADHD שגם ככה קשה לו לקרוא, גם ככה הרבה פעמים יש לו דימוי נמוך, ועכשיו עושים לו פדיחה (ואני יודע שזה לא בכוונה). ולכן, חובה לסגור עם הילד מראש שהוא מוכן לקרוא, וכמובן איזה קטע הוא קורא. בלי הפתעות, אחרת זה יגמר רע ואתם לא רוצים את זה.
- "הבנו את הרעיון": מכירים את הקטע הזה שילדים עם הפרעת קשב מבינים מהר מה רוצים מהם? גם את הרעיון של ליל הסדר הם הרבה פעמים מבינים מהר, ואז מבחינתם אפשר ללכת. ביום יום קוראים לזה "לפרוש". מכירים??? לכן, חובה חובה חובה להגיד לילד בדיוק כמה זמן אתם הולכים להיות בליל הסדר, מה התוכנית בדיוק, ומה עושים אם משמעמם. בנוסף, חובה חובה חובה להדביק מדבקות עם מספרים בתוך ההגדה ולהראות לו עוד כמה עמודים נשארו עד לקטע שאוכלים. תקשיבו לי – אל תתגרו במזל שלכם (:
- אפיקומן: ילד עם הפרעת קשב שיודע שהולכים להחביא אפיקומן יכול להיות בקשב רב בשביל למצוא אותו. אם מצא – מעולה (רק לא לשכוח לתת מתנה כי הוא יזכור לכם את זה עד יומכם האחרון). לא מצא? תזכרו שהרבה פעמים "קשה" להם לקבל הפסדים (או במילים אחרות – הם והפסדים לא הולכים ביחד). לכן, אופציה ראשונה היא להזכיר לו שאם הוא לא מוצא אז לא נורא… לא צריך לכעוס וכו'… אופציה שניה זה לתת פרס לכולם. אגב, אני אוהב את אופציה שניה. אפשר שהמתנה של האפיקומן תהיה מתנה לכולם. ולא, זה לא הזמן (לדעתי) להתחיל ב"חינוך" של הילד "הוא צריך ללמוד להפסיד". תבחרו את המלחמות שלכם, ואם קשה לכם אז דברו איתי.
- לחץ משפחתי: ליל הסדר זה זמן מלחיץ, בוודאי אם אתם מארחים. הלחץ הוא גם עבור הילד, בטח אם ההורים שלו לא פנויים אליו והוא נזכר לספר את הסיפור הכי יפה שלו (שלרוב לא ממש נכון חחחח) ברגע שאתם בשיא הבישולים והוא רוצה 100 אחוז הקשבה. לכן, חשוב מאוד שהילד ינוח בצהריים (גם אם זה מתבגרים), חשוב מאוד לשמור על איפוק (אחרת הלך עליכם), חשוב מאוד שאם הוא פונה אליכם בסיפורים בדיוק בזמן הבישול אז לא להגיד לו "אתה לא רואה שאני מבשלת?", אלא להגיד לו "כפרה עליך, אני מתנה להקשיב לך, בוא נדבר בשעה 16:00 ואשמח לשמוע את הכל".
- אבא שומר ראש וכוס יין בשולחן: מכירים את הקטע הזה שמושיבים את הילד ההיפראקטיבי ליד האבא בשביל שזה ישמור עליו שלא יהיו בעיות? אז תזכרו – היפראקטיבי הוא תמיד היפראקטיבי, בוודאי שהוא שמח וטוב לו. לא צריך להשפיל אותו, לא צריך לתפוס לו את הרגל שהוא זז, ולא צריך לכעוס עליו. הפרעת הקשב לא משתנה "לטובה" בליל הסדר. מה שכן, כדאי המון סבלנות, ובעיקר לדאוג לו לתעסוקה בזמן של שעמום (אני נגד תעסוקה של פלאפון). ועשו עוד טובה – תנו לו לשבת ליד סבא או ליד דוד שהוא עצמו היפראקטיבי. תנו לאבא להנות מליל הסדר ולא להיות שומר ראש. תודה לכם (: אהה… ומה הקטע של הכוס יין? פשוט מאוד. אם לילד יהיה משעמם, הוא עלול למצוא את כוס היין המלאה שבדיוק בקצה השני של השולחן ולעשות כל מני "תרגילים" עם המפה והשולחן בשביל לראות מתי זה ישפך ובאיזו דרך. אז תדעו שמשעמם לו.
- טיפול תרופתי? בעיקרון תזכרו שטיפול תרופתי נועד לעזור לילד, ולא לאחרים. אם אתם יודעים שהילד יוצא מאיזון בזמן שיש הרבה אנשים, עיסוקים, רעש וכו'… זה לא הזמן להגיד לילד "תבטיח שתהיה ילד טוב" כי אז אם הוא לא מצליח אז זה אכזבה, וכזו אתם לא רוצים. מצד שני, טיפול תרופתי בלילה זה גם יכול להיות מורכב. לכן אני ממליץ לכם להתייעץ עם הגורם הרפואי שאחראי על הילד ועם הגורמים המקצועיים. אם מחליטים לא לתת בלילה אז בסדר גמור, רק לזכור שהפרעת קשב היא הפרעה ביצועית, לא הפרעה רגשית, והיא קשורה למוח, וככזו זה לא תמיד בשליטה שלהם (אם בכלל).
זהו חברים… מקווה שעזרתי (:
מזכיר לכם שאני כאן לרשותכם בכל שאלה, בקשה ועניין. אל תהססו לפנות.
חג שמח וכשר לכולנו,
יותם