ליל הסדר עלול להפוך לחוויה לא פשוטה עבור ילדים עם הפרעת קשב. שינויים בשגרה, טקסט ארוך ולעיתים לא מובן, רעב שמגיע בדיוק כשצריך סבלנות, והורים מותשים מההכנות. רגע לפני שהכול מתפוצץ – קחו אוויר. תאמינו – גם הילד שלכם רוצה לעבור את החג בטוב, הוא פשוט זקוק שתעזרו לו להגיע לשם.
- ראשית, זכרו: הפרעת קשב היא הפרעה ביצועית ולא הפרעה רגשית. הילד זקוק לסיוע אופרטיבי מבוסס תפקודים ניהוליים בשביל להצליח.
- תמספרו את ההגדה
ההגדה עמוסה בדפים וזה יכול להיות מלחיץ במיוחד עבור ילדים עם הפרעת קשב. מיספר פשוט של הדפים (למשל: להתחיל מהסעודה ולספור אחורה) יאפשר לילד לדעת כמה עמודים עוד נשארו. מומלץ למספר עם מדבקות גדולות .
- ארוחה מוקדמת
אל תחכו שהילד יגיע לרעב קיצוני – חשוב שהילד יאכל משהו קטן לפני קריאת ההגדה. ארוחה קלה לפני הסדר תמנע תסכולים, אי שקט וקשיים נוספים.
- מים קרים – פתרון פשוט להתפרצות אפשרית
אחד הכלים היעילים ביותר למניעת התפרצות זעם של ילד ADHD היא שתייה של מים קרים. השיטה היא להחזיק את כוס המים הקרים ביד, לשתות אותה לאט, בלי לעצור, בלי להכניס אוויר, ולעצום עיניים. פעולה זו מובילה לוויסות גופני משמעותי.
- האפיקומן – משחק מווסת ומרגיע
הפכו את חיפוש האפיקומן למשחק: כל רבע שעה של שיתוף פעולה יפה מצד הילד מזכה ברמז נוסף. כך תיצרו חוויה רציפה, ממוקדת, חיובית. חשוב להגיד לילד מראש שעושים את המשחק, כולל כמה רמזים יהיו.
- "שומר הראש" של הילד
תנו לילד לשבת ליד סבא, דוד אהוב או דמות משמעותית שמשרה ביטחון – לא ליד ההורה הלא מווסת או העצבני שיכול להחמיר את הבעיה של הילד. הדמות המשמעותית תוכל לווסת את הילד ולאפשר לו לעבור את ליל הסדר בהצלחה.
- אל תפתיעו את הילד בקריאת הגדה
אם הילד חושש או מתקשה בקריאה – אל להפתיע אותו. אפשר לסגור עם הילד מראש על קטע שהוא קורא, או לוותר על זה לחלוטין. המטרה היא שירגיש שייך לערב ולא מבויש. הפתעה יכולה להוביל לחוסר וויסות ואף להתפרצות זעם.
- שמירה על אוויר פתוח
אתם מרגישים שהילד ADHD שלכם מתחיל לאבד קשב? שלחו אותו לכמה דקות של אוויר בחוץ. זמן של "איסוף עצמי" עשוי למנוע סערה. מומלץ לתת לו לצאת לבד. הליכה רגילת קצרה יכולה להיות גם היא יעילה וטובה.
- טיפול תרופתי – לפי ההמלצה הרפואית
אם הילד מקבל תרופה באופן קבוע – זה לא הזמן להפסיק. ליל הסדר דורש תפקוד קוגניטיבי גבוה ויכולות טובות של תפקודים ניהוליים, ואין צורך להעמיס עליו יותר ממה שהוא יכול להכיל. מומלץ מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי מתן טיפול תרופתי גם בליל הסדר.
ולסיום, אם עבר בשלום? תנו לו מילה טובה וחיבוק גדול מול כולם. אין דבר שממלא ילד כמו פירגון מההורים שלו. יש תקלות? תאפשרו לו לתקן וזכרו – הילד נולד עם הפרעת הקשב. הוא לא בחר בה, הוא לא רצה בה, והוא לא אשם בה.
חג שמח, שקט, ומלא אהבה.
יותם
אני מזכיר לכם שאני כאן לרשותכם במסגרת מפגשי ייעוץ ללא תשלום אותם אני מעביר כחלק מהשליחות שלי בעולם ה- ADHD. לפרטים נוספים לחצו כאן.