שלום לכם וברוכים הבאים לפרק 27 של פודקאסט מגזין ADHD שמתקיים כחלק מהמיזם הקהילתי "מאירים את הדרך לאנשים עם הפרעת קשב והתנהגויות סיכון". אתם מוזמנים להאזין לכל 26 הפרקים הקודמים שנמצאים בכל ערוצי הפודקאסט, וברשתות החברתיות. חפשו "מגזין ADHD" ותגלו עולם שלם של ידע וכלים.
היום אני שמח לארח את עורכת הדין רלי אבישר רווה לשיחה בנושא טיפול תרופתי באסירים עם הפרעת קשב.
מי שמכיר אותי בוודאי יודע שיש לי חיבור משמעותי מאוד לכל הנושא של הפרעת קשב, התנהגויות סיכון ועבריינות. כל איש מקצוע מכיר את הקשר בין הדברים, אך לצערי אני מרגיש, נכון להיום, שכמעט ואין מענה לתחום זה של טיפול בהפרעת קשב ועבריינות, וחבל מאוד. כבר עכשיו נוכל לספר ששירות המבחן לנוער מדווח שהפרעת קשב היא אחד הגורמים המרכזיים והמובילים לפשיעה של קטינים, שירות בתי הסוהר מכיר בקשר שבין הפרעת קשב לעבריינות ומפעיל את מרכזי הקשב, מחקרים רבים מרחבי העולם מראים את הקשר ההדוק בין הפרעת קשב לעבריינות, ויהיה נכון לציין גם את המחקר פורץ הדרך של ד"ר עמלה עינת ופרופ' תומר עינת שהראה את הקשר ההדוק. במשך עשור ניהלתי את המרכז הקהילתי-חינוכי-טיפולי הגדול בארץ לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב והתנהגויות סיכון, ועד היום, 15 שנים, אני עוסק בתחום המורכב הזה שלצערי הרב לא מקבל מענה מקיף, מקצועי ומעמיק בישראל, ולצערי המדינה לא מבינה איזה נזק היא מובילה בחוסר הטיפול המקיף והמקצועי באוכלוסייה זו.
כבר עכשיו, ולמען הסר ספק, חשוב לי להדגיש: לא כל ילד, נער ובוגר עם הפרעת קשב יהיה עבריין. ברור שלא. מה שכן, העולם המחקרי מדבר על כך שכ- 70 אחוז מעוברי החוק הם עם הפרעת קשב. אנחנו לא בפרק שעוסק בסיבות לפשיעה של אנשים עם הפרעת קשב, אך כן נגיד שיש "גורמים מזרזים" המשפיעים על ביצוע העבירות, כמו סביבת מגורים, תפקוד ההורים, לקויות למידה ועוד…
עוד חשוב לי לספר שהמיזם הקהילתי עליו אני עובד במלוא המרץ, "מאירים את הדרך לאנשים עם הפרעת קשב והתנהגויות סיכון", נולד מתוך מטרה לתת מענה מותאם לאנשים עם הפרעת קשב והתנהגויות סיכון, מבלי שהאדם צריך להיות עשיר. למה עשיר? כי מי שמכיר את עולם הטיפול בהפרעת הקשב יודע שאם רוצים לטפל בהפרעה בצורה הטובה, המקצועית והמקיפה ביותר – צריכים להיות עשירים, כן… ממש כך. "מאירים את הדרך" יתן פתרון משמעותי מאוד בנושא הזה.
עורכת הדין רלי אבישר רווה היא מומחית למשפט פלילי, ולוחמת חברתית אמיתית בעיקר בתחום הפלילי, ובעיקר עבור אסירים. ברשותך מעכשיו נקרא לך רלי. חיפוש מהיר ברשת האינטרנט יחשוף בפניכם אודות עשייתה החשובה של רלי בתחום הפלילי. אחד התחומים המשמעותיים, לדעתי התהליך המשמעותי, הוא הגשת עתירה לבית המשפט העליון בנושא חשיבות מתן הטיפול לאסירים עם הפרעת קשב במתקני שירות בתי הסוהר.
אז שלום רלי ותודה רבה שהסכמת להצטרף אלינו להקלטת הפרק החשוב הזה שהולך לעסוק בנושא חשוב, משמעותי וכואב מאוד – אנשים עוברי חוק עם הפרעת קשב. הפרק הזה מבחינתי הוא המשך לפרק 25 שהוקלט עם ד"ר קתרין בן צבי – ראש מחלקת חינוך, טיפול ושיקום בשירות בתי הסוהר, וסג"ד ענת מאיר אבוחצירא – ראש ענף השכלת אסירים בשירות בתי סוהר, ועסק ב"מרכזי הקשב" עבור אסירים עם הפרעת קשב בתוך מתקני שב"ס. מרכזים אלו מצטרפים למהפכה שהצלחת להוביל בשב"ס – מתן טיפול תרופתי לאסירים עם הפרעת קשב שמעוניינים בכך לצורך שיקומם.
על מה אנחנו הולכים לדבר בפרק הקרוב?
- איך מערכת המשפט בישראל מסתכלת על הנושא של הפרעת קשב?
- חודשים רבים חקרת ולמדת את הנושא של הפרעת קשב ועבריינות. את גם דיברת עם אנשים אלו. תוכלי לספר לנו מה שמעת מהם? מה הם מספרים על הפרעת הקשב של עצמם?
- במשך תקופה ארוכה שמעתי אודות העתירה שהגשת בנושא מתן טיפול תרופתי לאסירים עם הפרעת קשב שמעוניינים בכך. תוכלי לספר לנו אודות העתירה?
- למיטב הבנתי, יש אדם שייצגת שהשתחרר מהכלא לאחר שקיבל את הטיפול התרופתי וגם את מרכז הקשב. מה קורה איתו היום?
- רלי, מה לדעתך צריך לשנות בכל התחום הזה של משפט והפרעת קשב?
אני מבקש להודות לעורכת הדין רלי רווה אבישר מכל הלב על הפרק המשמעותי והמלמד הזה. אני חייב להגיד שהצלחתי לכיר כאן אשת מקצוע שנלחמת בצורה מרגשת מאוד! את לא נלחמת רק עבור אנשים אלו, את נלחמת למען החברה כולה, שכן ברור לכולנו שבסופו של דבר, אותם אנשים חוזרים לחברה ולקהילה ואם לא נטפל בהם, המחיר שנשלם יהיה גבוהה מאוד. אז תודה לך על הכל.
אני מבקש להודות לכם מאזינים יקרים. אם הפרק הזה היה לכם משמעותי, אני אשמח שתשתפו אותו ובכך נוכל להרחיב את מעגלי ההשפעה שלנו בעולם הפרעת הקשב.
כניסה לפודקאסט דרך Spotify – שימו לב שצריך להוריד את האפליקציה של Spotify בשביל להאזין (או כל אפליקציה אחרת להאזנה של פודקסטים):
כניסה לפודקאסט דרך קובץ גוגל דרייב – לחצו כאן
רוצים להאזין לפרקים הקודמים של פודקאסט מגזין ADHD?
מכירים אנשים מעניינים בתחום הפרעת הקשב? מוזמנים לקשר אותם אלי בדוא"ל yotamwiskop@gmail.com
האזנה נעימה (:
יותם ויסקופ (ME.d)
מוביל מיזם "מאירים את הדרך לאנשים עם הפרעת קשב והתנהגויות סיכון"