לפני מספר שנים נחשפתי ממש במקרה לשיטת "אירלן". לא כל כך הבנתי מה זה, מה הרעיון ובעיקר מה היעילות, ולכן החלטתי לעשות קורס מאבחני שיטת "אירלן", בעיקר בשביל להבין את הדבר הזה לעומק. אני מאמין מאוד שאיש מקצוע רציני וטוב בתחום הפרעת הקשב (ובכלל בתחום המקצועי שלו) צריך להשתתף בהשתלמויות מקצועיות, להרחיב את הידע שלו ובעיקר להיפתח לכיוונים נוספים בתחום הפרעת הקשב, ובוודאי כאלו שפותחים אפיקים מעניינים כמו שיטת "אירלן". אז הלכתי ולמדתי את הקורס (אני מאבחן "אירלן" מוסמך), יצאתי עם כלי חדש ובעיקר כיוון נוסף למחשבה.
בואו נדבר קצת על הדבר הזה שנקרא "אירלן"…
מבחינה מקצועית נכון יהיה להגיד "תסמונת אירלן". תסמונת היא אוסף תסמינים, הנוטים להופיע יחדיו. מדובר על בעיה בעיבוד החזותי של הבן אדם. התסמינים המדוברים ב"אירלן" באים לידי ביטוי בקשיי ראייה שונים (למשל: סחרחורות, קשיי קריאה, התמצאות במרחב ועוד…). בשנת 1983 גילתה הלן אירלן, פסיכולוגית אמריקאית, את הקשיים האלו ולמעשה מצאה דרך מעניינת מאוד של שימוש בשקפים צבעוניים לשיפור יכולות הקריאה של אנשים. הלן אירלן ממש חקרה את הנושא ובהתחלה הגדירה אותה בתור "רגישות סקוטופית" (Scotopic Sensitivity), ולאחר שראתה ששיטת השקפים שלה עובדת, החליטה לשנות את השם ל"תסמונת אירלן". הלן אירלן הצליחה לראות שהתסמונת באה לידי ביטוי בעיקר בקשיי קריאה (למשל: קריאה מדף לבן), קושי בהתמצאות במרחב (למשל: קושי בנהיגה), רגישות לאור, כאבי ראש, התקלות בחפצים, קושי בצפייה במסך ועוד… כפי שכתבתי, התפיסה היא שמדובר בבעיה בעיבוד החזותי של הבן אדם. אין הכוונה לבעיית ראיה, אלא למקור מוחי שאינו מעבר את המידע החזותי בצורה תקינה. הטיפול בקשיים אלו, כך לפי הלן אירלן, צריך להתחיל באבחון "אירלן" שמתבצע בעזרת פרוטוקול מובנה. אם האדם מאובחן עם "אירלן", הוא ימשיך בהתאמת צבע השקף שיכול לסייע לו ולאחר מכן התאמת משקפיים עם עדשה מיוחדת (שהיא למעשה כמו השקף שנמצא שמתאים לבן אדם).
יש עדויות שמראות ששיטה זו מסייעת גם לילדים עם הפרעת קשב, שכן ילדים אלו יכולים להיות בעלי קשיים בעיבוד החזותי, ואז שיטת "אירלן" יכולה לסייע להם. אני לא נחשפתי למחקרים מתוקפים שמראים את ההשפעה של "אירלן" על הפרעת קשב, אך מעדויות ששמעתי מצד מאבחנים בתחום ניתן לראות שיפור בתפקוד של הילד. אני מבקש לשתף בסרטון שראיתי בנושא: https://www.youtube.com/watch?v=NI6Fx1-cCfA (סרטונים נוספים ניתן לראות כאן).
תסמונת "אירלן" נחקרה במספר מכוני מחקר מכובדים כמו המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אסקס. "מרכז אירלן העולמי" , כ- 15 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת אירלן. מדובר כאן על תורשה או בעקבות בעיות שונות בתחום הרפואי שיכולות להתפתח אצל הבן אדם, והיא נפוצה באופן שווה אצל גברים ונשים. לפי הידוע לי, בוצע בישראל מחקר שבדק את יעילות שיטת "אירלן" על אנשים עם הפרעת קשב. טרם נחשפתי לממצאי המחקר, ועל כן לא אוכל לפרט אודותיו. מה שכן, נראה שיהיה מעניין מאוד לקרוא את המחקר וכמובן לארח את החוקרים במסגרת "ZOOM על הקשב".
למען ההגינות והיושר אומר שמאז הקורס והסטאז' של "מאבחני אירלן" לא השתמשתי בכלי זה, אך אני ממשיך ללמוד עליו ולמען האמת – הוא ממש מעניין. אני חושב שצריך עוד לחקור אותו ולבדוק את היעילות, אך העדויות של האנשים בשטח ממש מרשימות.
השבוע התארחה ב- "ZOOM על הקשב" (מיזם התנדבותי סופר מקצועי להעברת ידע וכלים בתחום ADHD) נעמי לאלזר, מנהלת מרכז "לעוף רחוק" בבאר שבע, שסיפרה בהרחבה אודות שיטת "אירלן" בכלל, והקשר שלה להפרעת קשב בפרט. נעמי היא מאבחנת מוסמכת של שיטת "אירלן" מטעם "מרכז אירלן העולמי" בלונג ביץ ארה"ב, ואחת ממובילות השיטה בישראל.
אומנם "אירלן" עדיין לא מוכר כ"אבחון רשמי" במדינתו, אך כפי שראינו בהרצאה – עם תוצאות אי אפשר להתווכח! ולפעמים כלי קטן יכול ליצור שינוי ענק. אני מזמין את כולכם לבדוק האם אתם / ילדכם עונים על המאפיינים הראשוניים של "אירלן" ואם כן – זה הזמן להתקדם לאבחון מסודר של "אירלן"!
כניסה לשאלון לחצו כאן
כניסה לאתר מרכז "לעוף רחוק" לחצו כאן
כניסה לפייסבוק "אירלן – לעוף רחוק" לחצו כאן
למידע נוסף על שיטת "אירלן" אתם מוזמנים ליצור קשר עם המרצה, נעמי לאלזר, בטלפון 052-2969142