שימו לב לזה…
אתם חייבים לצאת לרופא שמחכה לכם ובדיוק בזמן הזה הילד מחליט לבנות לגו ואפילו נראה שהוא שקוע בזה מאוד! אתה אומר לילד שלך ש"הגיע הזמן ללכת" ואתה יודע שהולכת להיות כאן מלחמה. בצד של המוח אתה מזכיר לעצמך ש"לילדים עם הפרעת קשב יש בעיית מעברים". אז בואו נדבר על זה קצת…
ראשית – לילדים עם הפרעת קשב יש קשיים משמעותיים בתפקודים הניהוליים שלהם. אחד הקשיים הם מעברים. הם מתקשים לעבור ממשימה אחת למשימה שניה, במיוחד אם הם נדרשים להפסיק פעילות שכיף להם בה, או שהפעילות אליה נדרשים לעבור נחשבת קשה או לא מעניינת עבורם.
כמה טיפים שכדאי לכם לנסות…
- סדר יום קבוע הוא אחד הכלים היותר טובים לילדים עם הפרעת קשב. רק שימו לב למינוח – סדר יום. לא לו"ז שבועי, אלא סדר יום. הכוונה היא שהילד יודע מה מצפה לו באותו היום, מה התוכניות באותו היום. עזבו אותו עכשיו מה מצפה לו מחר או בעוד שבוע. זכרו שהם חיים את הרגע, ולכן צריך סדר יום ספציפי להיום. אפשר לכתוב אותו על פתק, אפשר על לוח מחיק, אפשר להגדיר לו יומן "גוגל" שנותן לו תזכורות ואפשר פשוט לשלוח לו סדר יום בווטסאפ. רק שימו לב שתמיד צריך להגיד לו מה סדר היום (בעל פה) ועדיף שזה יהיה על הבוקר.
- אם הילד הצליח במעבר אז תנו לו חיזוק. חיזוק, מבחינתי, הוא מילה טובה. לא צריך עכשיו להיכנס למשא ומתן של שוחד, מילה טובה שווה הרבה יותר (לדעתי). שאתם נותנים את החיזוק החיובי הזה אז בבקשה בלי להרוס. למשל: אם אתם אומרים לו "עידו, וואלה כל הכבוד לך שיצאת בזמן מהבית" אז זהו! לא להרוס! ולא להגיד "בפעם הבאה אני מצפה שתזכור שהצלחת ושלא תעשה בעיות". אין צורך בתוספת הזאת, הוא יודע את זה גם לבד. אם ממש בא לכם לתת חיזוק מוחשי לילד (ולא רק מילולי) אז אין בעיה. אבל!! זה שהוא יצא מהבית בזמן זה לא אומר שקונים לו עכשיו פלאפון חדש. אם אתם רוצים שהילד שלכם יהיה עם פרופורציות, אז לא לשכוח להיות גם אתם בפרופורציות (:
- תמיד תמיד תמיד תכינו מראש את המשפטים שאתם אומרים לילד לקראת המעבר. כמו כן זכרו שלשפת הגוף שלכם יש משמעות גדולה יותר, אפילו יותר מהמילים. אם הילד ADHD שלכם רואה שאתם כועסים או חסרי סבלנות – אז… צפו פגיעה (: ולכן, צריך להכין מראש מה ואיך אומרים. בהדרכת ההורים עובדים על משפטים כאלה. אתן לכם משפט יפה: "עמית, אני יודע שאתה ממש נהנה במחשב, אני ממש לא רוצה להרוס לך, אבל שים לב שבעוד 10 דקות אנחנו הולכים. האם תרצה שאזכיר לך עוד 5 דקות שוב?".
- עשו טוב לעצכם ולילד שלכם – בעיית המעברים היא אמיתית! זה לא צחוק, וזה לא פינוק! זה באמת. אז בבקשה מכם, לא להגיד לו דקה לפני היציאה לחתונה שצריך להתארגן. תנו סדר יום מראש, ותנו תזכורות ואפילו תעזרו בהתארגנות עצמה. תזכרו שבסופו של דבר אם אתם יוצאים כועסים לחתונה אז גם הילד יוצא כועס. אתם יכולים "להתאפס" על עצמכם, אבל הוא עלול להישאר בכעס הזה (אגב, קשור לוויסות רגשי) ואז החתונה יכולה להפוך מבילוי לסיוט. אז בבקשה להגיד מראש. ובבקשה לא ללחוץ עליו סתם כאילו שאתם מחפשים לעצמכם צרות (: אם אתם רואים שהוא רואה "הישרדות" ואפשר לדחות קצת את המשימה, אז זה שווה את זה…
- אם אתם יודעים שבשעה 17:00 צריך לצאת לאסיפת הורים, ובשעה 16:30 אתם רואים שהוא מתחיל במשחק מחשב שיכול לקחת שעות, אז אתם בוודאי מבינים שיהיה לו "קשה" לצאת בשעה 17:00 מהמשחק. אז פשוט להגיד לו "רועי, אתה יודע שאני הכי רוצה בטובתך. אני יודע שאתה מת על המשחק הזה, אבל עוד חצי שעה אנחנו חייבים לצאת ואני צופה שיהיו בעיות עם זה. מציע שנצא עכשיו, נסיים מהר את אסיפת ההורים, ואז תחזור ותשחק בלי שיש לנו לחץ של זמן או עצבים".
- לנערים צעירים אפשר פשוט להכניס תזכורות לנייד שלהם ואפשר גם להגדיר להם פגישות ביומן "גוגל" כשחצי שעה לפני הפגישה יש לו תזכורת עם צלצול שאתם בוחרים. דרך יומן "גוגל" אתם יכולים להגדיר לו את הפגישה מרחוק (דרך הפלאפון שלכם) ומניסיון זה ממש עוזר להם. ייתכן שזה יכול לעזור גם לילדים צעירים.
מעוניינים לקבל ידע אקדמי וכלים פרקטיים בתחום ADHD? הצטרפו למיזם FOCUS BOX ADHD – ארז הכלים המקוון למיצוי יכולות של אנשים עם ADHD. לפרטים: https://katzr.net/ea63ad
קרדיט תמונה: undefined