לא קל להיות הורה לילד עם הפרעת קשב, בוודאי עם ילד שלא מטופל בצורה מותאמת להפרעת קשב. המפתח המשמעותי להצלחה של ילד עם הפרעת קשב היא העבודה הנכונה והמותאמת של ההורים, אלא שלא פעם הורים מגיעים למצב של מותשות ואף ייאוש, בעיקר בגלל ניסיונות טיפוליים קודמים שלא צלחו (לרוב, כי שכנעו את ההורים שהטיפול מתאים להפרעת קשב, אך הוא ממש לא). אבל, יש חדשות טובות. הורים מותאמים לילד עם הפרעת קשב יכולים לייצר מהפכה משמעותית מאוד בחייו של הילד.
תחילה, על ההורים לילדים עם הפרעת קשב להבין את התפקיד המשמעותי מאוד שיש להם בעיצוב עתידו ורווחתו הנפשית של הילד. במקום שבו ההורה יבין שהפרעת קשב היא לא הפרעה רגשית אלא הפרעה ביצועית במסגרתה הילד יודע מה צריך לעשות, הוא לא יודע איך צריך לעשות, הדרך אל ההצלחה תהיה פשוטה יותר.
- הילד חייב לראות שההורה רואה בו תקווה ומקור פוטנציאל אדיר להצלחה. הילד עלול להגיד לעצמו "אם ההורה שלי לא רואה תקווה, אז למה שאני אראה זאת בעצמי?".
- על ההורה להיות מודל לחיקוי לילד. ילדים עם הפרעת קשב מחקים את ההתנהגויות של הדמויות המשמעותיות שלהם. הורה שלא מצליח לווסת את עצמו לא יכול לצפות שהילד שלו יעשה זאת.
- אל תגיד לילד "לא", תגיד לו "איך". גם את התשובה "לא" היא התשובה הנדרשת לבקשתו של הילד, זכרו שילד עם הפרעת קשב מחפש תמיד את דרך הביצוע. לכן, חשוב מאוד להראות לו מה ואיך אפשר לעשות.
- תנו פידבק חיובי ברגע שאתם רואים התנהגויות חיוביות של הילד, גם אם זו התנהגות טובה קטנה. מאחר וילד עם הפרעת קשב מבין תוך כדי התנסות, חשוב לכוון אותו גם בהתנסויות חיוביות. מילה טובה היא מצפן משמעותי מאוד.
- חשוב מאוד לעמוד במילה שלכם מול הילד – גם לחיוב, גם לשלילה. אם אמרתם לילד שאתם תעשו איתו משהו או שהוא יקבל משהו, חשוב מאוד לעמוד במילה. אם נתתם לילד עונש או תגובה, חשוב מאוד לעמוד בה. הילד בוחן את ההורה כל הזמן.
- תזכרו שגם אם הסביבה אומרת דברים לא טובים על הילד, המוח של הילד גמיש, הוא שריר, ובעבודה נכונה הוא יכול להצליח. תהיו שם בשביל להיות אלו שמזכירים לסביבה שבהתערבות נכונה הילד יתקדם בצורה משמעותית מאוד.
- אנא זכרו שעונשים פחות עובדים עם ילדים עם הפרעת קשב. תפנו את הקשב והאנרגיה לפעולות תיקון. תסייעו לילד לתקן את הסיטואציה אליה הוא נקלע, ותאפשרו לו להפיק ביחד איתכם מסקנות להמשך הדרך. אל תענישו את הילד על תפקודים ניהוליים לקויים.
- לעולם אל תדביקו לילד תוויות שליליות. אם אתם והסביבה תעשו זאת באופן קבוע, הילד יתחיל להאמין בזה. תמיד תראו לילד תקווה ותמיד תאפשרו להם לתקן.
- הילד מקבל טיפול תרופתי שעוזר לו? מעולה, רק תמיד תזכרו לפרגן לילד ולהגיד לו שההצלחה היא בזכות העשייה המשמעותית שלו, ולא בזכות התרופה. תמקדו את ההצלחה לילד ולא לתרופה.
- במקום לנזוף בילד, תלמדו אותו איך פותרים בעיות. פתרון בעיה ישרת את הילד הרבה שנים קדימה.
- והכי חשוב – תזכרו שהילד נולד עם הפרעת הקשב. הוא לא אשם בה, הוא לא עושה בכוונה. הוא זקוק לכם, הורים יקרים, בשביל להתקדם לאפיקים של הצלחה ופריחה. התערבות ביצועית משמעותית בילדים עם הפרעת קשב תוביל אותם להצלחה בלתי רגילה.
הורים לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב? מרגישים אבודים?
אני כאן לרשותכם למפגש ייעוץ מקצועי, ללא תשלום, ומכל הלב – לחצו כאן