תרשו לי לשתף אתכם בפריצת דרך יוצאת דופן בתחום ה- ADHD בישראל אותה מביאה לנו עורכת הדין מורן סמון.
לשכת עורכי הדין בישראל החליטה, לראשונה בישראל, להקים וועדה מקצועית שתעסוק בנושא הפרעת קשב ועולם המשפט. אולי הדבר נשמע כמו "עוד וועדה", אך ממש לא כך הדבר. עצם העובדה שהלשכה חושבת ומאשרת הקמה של וועדה מסוג זה, זו בשורה חשובה לעורכי הדין, נאשמים, שופטים וכל מי שמערכת המשפט קשורה אליו.
הוועדה הוקמה על ידי עורכת הדין מורן סמון, מומחית בדיני משפחה, גירושין, ניהול משברים במשפחה. עו"ד סמון היא מאמנת ADHD מוסמכת וידועה כמי שיודעת לסייע ללקוחות עם הפרעת קשב. עו"ד סמון, בעלת הפרעת קשב בעצמה, גדלה בטבריה במשפחה שדגלה במצויינות, הייתה תלמידה מצטיינות, מה שגרם לכך שאף אחד לא חשד שיש בעיה, קושי או אתגר כלשהו. רק שהבן שלה אובחן עם הפרעת קשב, היא הבינה שהסיפור שלו הוא גם הסיפור שלה. עו"ד סמון מספרת שברגע שגלימת עורכת הדין הייתה על גבה, היא הרגישה מצד אחד גאווה גדולה, אך מצד שני הרגישה שהגלימה מסתירה מאחוריה קושי גדול ואמיתי, מה שגרם לה לצאת לדרך טיפולית אישית במסגרתה למדה להתמודד עם הפרעת הקשב שלה. כיום עו"ד סמון מספרת שגילתה שהפרעת הקשב שלה היא לא מכשול, אלא מנוע.
עורכת הדין מורן סמון החליטה להקים וועדה שתעסוק בכל נושא הפרעת הקשב במערכת המשפט. הדבר מצטרף גם לעורכת הדין רלי אבישר רווה שבכוחות משמעותיים ומקצועיים מאוד הצליחה להוביל עתירה נגד שירות בתי הסוהר, עתירה שהובילה אותם לשפר באופן משמעותי (ויהיו שיגידו אפילו פורץ דרך) את כל נושא הטיפול באסירים, קטינים ובגירים, עם הפרעת קשב. אם עוד לא שמעתם את פרק הפודקאסט המרגש שהקלטתי עם עו"ד אבישר רווה, זה הזמן להאזין: https://yotamw.co.il/k151/ .
ביחד עם עו"ד רלי אבישר רווה, עו"ד מרי גונטר ועו"ד זהבה קרן הובלנו ליום העיון הראשון (27.6.23) בנושא הפרעת קשב ועבריינות נוער בלשכת עורכי הדין. יום זה הסתיים בהצלחה רבה. ניתן לראות כאן.
וועדה הפרעת הקשב רוצה לתת מענה לאתגר שעומד מול מערכת המשפט:
- חוסר מודעות להפרעת קשב.
- מערכת המשפט אינה רואה שהאדם שעומד מולה הוא עם הפרעת קשב כי זו הפרעה שקופה.
- יש פערי הבנה סביב הפרעת הקשב.
- אי הכשרה בכך שהלקוח שנרא לא מרוכז בדיון נלחם עם "סחרחורת פנימית".
- היעדר מענה לאוכלוסייה זו.
- חוסר במענה ראוי – לא ללקוחות, לא לעורכי הדין ולא לנוער.
המטרות המרכזיות של הוועדה:
- העלאת המודעות בקרב מבוגרים, בני נוער ומערכת המשפט כולה
- הכשרות מקצועיות לעורכי דין שמצייגים אנשים עם הפרעת קשב
- תמיכה בעורכי דין עם הפרעת קשב
- עבודה מול מערכת המשפט וקידום ידע והבנה בקרב שופטים ופרקליטים.
- חקיקה ואכיפה מותאמת לזכייה בהליך הוגן באמת.
בתאריך 23.4.25 התקיימה ישיבת הפתיחה של הוועדה. הישיבה התקיימה במטה "לשכת עורכי הדין" בתל אביב, במסגרתה הוצגה לחברי הוועדה מצגת מושקעת ומקיפה סביב תוכנית הפעולה של הוועדה. חברי הוועדה הביעו עניין ומשמעות רבה ואמרו שוועדה זו חשובה מאוד.
גם אני השתתפתי בוועדה זו והצגתי לחברים בה את הקשר בין הפרעת קשב לא מטופלת לבין התנהגויות סיכוניות ואף עבריינות נוער. זה נושא שאני חי, נושם ועוסק בו יום יום מאז שנת 2008. הזמן היה מוגבל, אך בזמן זה הצלחנו להבין כולנו את חשיבות הטיפול הנכון והמקצועי סביב אוכלוסייה זו, ובעיקר שמדובר במערכת המשפט שלעיתים עוסקת ממש בדיני נפשות, וגם בתחום הפרעת הקשב ראוי שדיני הנפשות יקחו בחשבון את המרכיבים והאלמנטים של הפרעת הקשב, שברוב הפעמים הייתה שם לפני כל דבר אחר.
עו"ד מורן סמון ביקשה את עזרתי כמלווה חיצוני לוועדה ונענתי מייד לבקשתה שכן יש כאן יוזמה פורצת דרך ומשמעותית מאוד. במסגרת זו, אותה אעשה בהתנדבות ומכל הלב, אשתף את עו"ד סמון בידע והניסיון שלי בתחום, ואסייע לחברי הוועדה לקדם את מטרותיהם החשובות.
אני מבקש להודות לכל הגורמים שדאגו להכניס את נושא הטיפול בהפרעת קשב לשיח הציבורי השוטף בלשכת עורכי הדין, ובכלל בעולם המשפט:
- עו"ד רלוי אבישר רווה שהובילה עתירה פורצת דרך בתחום.
- עו"ד מרי גונטר ועו"ד זהבה קרן שהובלנו את יום העיון הראשון בלשכת עורכי הדין בנושא הפרעת קשב ועבריינות נוער.
- עו"ד מורן סמון שהקימה את הוועדה המקצועית בנושא הפרעת קשב בלשכת עורכי הדין.
- תודה לעו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, על הנכונות לקדם נושא זה בלשכה.
- תודה לכל עורכי הדין שחברים בוועדה.
כתבה מעניינת שפורסמה בנושא הקמת הוועדה באתר ICE – כאן.
תגובה שלי בכתבה: